De lekkerste stoofpeer is het Nederlandse perenras Gieser Wildeman. Stoofpeertjes horen bij het najaar en de winter. Ze zijn het meest verkrijgbaar tussen oktober en maart. Stoofpeertjes zijn heerlijk bij ouderwets draadjesvlees, maar je kunt er veel meer mee doen. Maak er nog snel een taart van voordat het stoofperenseizoen voorbij is.
De tekst gaat hieronder verder.
Stoofpeertjestaart met stracciatella en speculaasjes
Voor deze taart kook je ongeveer een kilo stoofperen op de gebruikelijke manier. Hou ze voor deze taart iets steviger dan je misschien normaal zou doen. Of koop, heel makkelijk, kant-en-klare-stoofperen op sap in een pot of die uit het koelvak in de winkel.
De tekst gaat hieronder verder.
Dit heb je nodig
175 gram roomboter
250 gram amandelspeculaasjes
2 potten stracciatella kwark à 450 gram
eigengemaakte stoofperen of 2 bakjes stoofpeertjes a 400 gram met sap uit het koelvak van de supermarkt (of 2 potten à 350 gram op lichte siroop)
150 gram kristalsuiker
12 gelatineblaadjes Dr. Oetker
40-50 gram geschaafde amandelenen
verder een springvorm van ø 24 (hoge taart) of ø 26 (grotere lage taart)
De tekst gaat onder de foto verder.
Daar gaan we
Verwarm de oven voor op 175 °C.
Spreid de amandelen uit over een bakblik of platte ovenschaal. Rooster de amandelen in de oven en schep ze steeds om tot ze goudgeel zijn. Laat de amandelen afkoelen op een bord. De oven kan uit, die heb je niet meer nodig.Doe amandelspeculaasjes in de keukenmachine en maal ze helemaal fijn. Smelt de roomboter in een steelpannetje. Haal van het vuur. Doop een keukenkwast in de vloeibare boter en beboter de springvorm.
Voeg de speculaaskruimels bij de boter en roer alles goed door met een houten lepel.
Verdeel de boter-kruimelmassa over de bodem van de springvorm. Druk met de bolle kant van een lepel alles goed aan. Zet de vorm in de koelkast.Laat de stoofpeertjes uitlekken, maar vang het sap op. Week 12 gelatineblaadjes in een ruime schaal met koud water. Doe de inhoud van de twee potten kwark in een andere ruime kom. Snij vier mooie stoofpeertjes overlangs door en hou ze apart als decoratie op de taart. Snij de overige stoofpeertjes in blokjes en doe ze bij de kwark.Doe het opgevangen sap in een pannetje en meng er de kristalsuiker door. Breng aan de kook. Knijp de gelatineblaadjes uit en los ze op in het suikersap. Draai daarna direct het vuur uit. Roer even goed en laat het een minuutje staan.
Doe het gelatinemengsel bij de kwark en roer nu alles voorzichtig met een grote houten lepel door elkaar tot de kwark al het vocht heeft opgenomen en de kwark verder glad is.
Haal de springvorm uit de koelkast en giet het kwarkmengel op de speculaasjesbodem.
Laat de taart in de koelkast ongeveer drie uur opstijven. Decoreer voor gebruik de taart met de achtergebleven stoofperenplakjes en het amandelschaafsel. En klaar is het Weekend-kokkie!